Triggerpoint Therapie

Wat triggert jou?

Simpel gezegd is een triggerpoint een plek in een spier waarvan de vezel verkrampt zijn. Druk je op dit punt, ofwel het triggerpoint, dan voel je pijn of een tintelende sensatie die zowel plaatselijk als afgeleid kan zijn. Afgeleide pijn komt bij triggerpoints veel voor en deze kramptoestand in de spier heeft gevolgen in andere delen van het lichaam. Dit komt doordat:

  • Triggerpoints de spier verkorten, waardoor er meer spanning komt te staan op de spier zelf en de naast gelegen gewrichten, zenuwen en bloedvaten.
  • Deze kramptoestand pijn, stijfheid, tintelingen, koude lichaamsdelen, uitstralende pijn, knakken en kraken kan veroorzaken.

Veel (para)medici kennen het belang van triggerpoints niet. Wil je de klachten die deze myofasciale triggerpoints kunnen veroorzaken herkennen en deactiveren dan heb je een goede scholing nodig.

“Als je dus een klacht hebt maar niemand heeft ooit je spieren grondig onderzocht op triggerpoints, dan zou dat zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van klachten die maar niet weg willen gaan”

Behandeling

Specifieke triggerpoint massage is nodig om ‘afval’ uit het triggerpoints te masseren, denk maar aan een spons die je leeg knijpt. De massage dient langzaam te gebeuren, want de spons moet ook de tijd krijgen om zich weer vol te zuigen met goede stoffen en zuurstof. Langzame massage stimuleert het best de plaatselijke bloedcirculatie. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo weer goed in de hele spier komen en afvalstoffen worden beter afgevoerd. De spieren kunnen zich zo herstellen en weer goed ontspannen.